Loppukevään superfood-salaatti hurmaa väreillä, terveyttä edistävillä aineksilla ja poksuvilla mauilla. Veriappelsiinisesongin viimemetrit kannattaa hyödyntää pääsiäispöydässä. Yhdistä veriappelsiiniin upean väristä granaattiomenaa, paperinohueksi leikattua fenkolia, kotimaisia makeita pakasteherneitä, pinaattia, varhaiskaalia ja paahdettuja siemeniä. Salaattiaineksesten työstämiseen menee hetki, mutta kaunis ja maukas lopputulos palkitsee ja sitruksen kalttaaminen veitsellä vastaa meditaatiohetkeä. Yhdistä maut inkivääriltä maistuvalla sitruunavinaigrettella.
Mahtava kokkimme Pauliina on loihtinut meille upean pääsiäismenun, jota kannattaa ehdottomasti valmistaa pääsiäiseksi.
Alkuun
Superfood-salaatti
Granaattiomena
Veriappelsiinia
Fenkolia
Varhaiskaalia
Pinaattia
Pakasteherneitä
Paahdettuja auringonkukansiemeniä
Vinaigrette:
Sitruunan kuori ja mehu
Pala inkivääriä
Hunajaa
Rypsiöljyä
Suolaa
Mustapippuria
Pese ja linkoa pinaatti salaattilingossa. Laita rapeutumaan jääkaappiin.
Granaattiomenan roiskeettomaan avaamiseen on muutamia tapoja. Sen voi esim. leikata vihannesveitsellä pintaa pitkin halki, irrottaa puoliskot varovasti toisistaan ja kopautella siemenet puukauhan avulla astiaan.
Kalttaa veriappelsiinista kuori terävällä veitsellä pintaa pitkin leikaten. Leikkaa kuoreton sitrus kauniiksi kiekoiksi.
Poista fenkolin kantaosa ja kovat lehtiruodit. Suikaloi hyvin ohueksi. Suikaloi myös varhaiskaali.
Sulata pakasteherneitä juoksevan kylmän veden alla, kunnes ne ovat sulia.
Paahda auringonkukansiemeniä pannulla keskilämmöllä niin, että ne saavat väriä. Varo polttamasta siemeniä.
Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta pieni pala inkivääriä. Sekoita ainekset vispilällä hunajan ja öljyn kanssa.
Asettele salaattiaineet sektoreittain kauniille vadille. Viimeistele vinaigretellä, suolalla ja pippurilla. Tarjoile hyvän leivän kanssa.
Söimme lapsuudenkodissani Pitkänäperjantaina haukea. Hampurin hauki -resepti on esimerkki siitä, miten hyljeksitystäkin roskakalasta saa hävyttömän hyvää. Kastikkeessa voi ruskistuu voimakkaan juuston kanssa maukkaaksi kastikkeeksi, joka sopii upeasti hauen makuun.
Lisäsin reseptiin paahdetut mantelit. Käsittelen myös haukifileen ruodottomaksi, jolloin syömisestä tulee lapsillekin vaivattomampaa. Ylijääneet palaset kannattaa jauhaa ja valmistaa murekkeeksi tai laittaa pakastimeen odottamaan arkea.
Pääruoka
Hampurin hauki
800 g ruodotonta haukifileetä
2 dl kermaa
70 g voita
100 g mustaleima-Emmental raastetta
Tilliä
Mantelilastuja
Sitruunaa
Suolaa
Valkopippuria myllystä
Lisäksi hyviä keitinperunoita
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele uunivuoka voilla. Suolaa ja pippuroi haukifileet ja asettele vuokaan. Raasta päälle hieman sitruunankuorta ja purista tilkka mehua. Kaada kerma fileiden päälle.
Vaahdota voi valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita voihin juustoraaste ja levitä tahna haukifileiden päälle.
Kypsennä haukea uunissa noin 20 minuuttia. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla ja tillillä. Tarjoa hyvien perunoiden kera.
Monet kotitaloustunneilta tutut ruoat ovat erittäin käyttökelpoisia sovellettuna myös juhlapöytään. Oman ”Maija keittää” -suosikkini kiisselin valmistuksessa tärkeintä on suuruksen hyvä sekoittaminen. Paakut voi jättää 80-luvulle. Jätän kiisselini koostumuksen keittomaiseksi.
Tyrni on elegantin makuinen ja aurinko tanssii sen upeassa värissä.
Jälkiruoka
Tyrnikeitto ja mascarponevaahto
1,5 dl tuorepuristettua tyrnimehua
3,5 dl vettä
½-1 dl sokeria
(hieman vajaa) 2 rkl perunajauhoja
1/4 dl vettä
1 dl kermaa
1 dl turkkilaista jugurttia
50 g Mascarpone-juustoa
2 rkl Tomusokeria
Vaniljasokeria
Koristeluun:
Appelsiinin kuorta, tyrnijauhetta tai syötäviä kukkia
Sekoita kattilassa tyrnimehu, sokeri ja vesi. Kiehauta. Ota kattila pois liedeltä.
Sekoita perunajauhot tilkkaan vettä. Siirrä kattila takaisin liedelle matalalle lämmölle. Kaada perunajauhosuurus ohuena nauhana liemeen, vispaten samalla voimakkaasti. Kiisseli sakenee. Anna pulpahtaa ja siirrä pois liedeltä. Älä tee kiisselistä liian sakeaa, vaan jätä keittomainen koostumus.
Yhdistä Mascarponevaahdon ainekset ja vatkaa ne sähkövatkaimella kiinteäksi vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla ja appelsiininkuorella.
Annostele keitto jälkiruokamaljoihin. Ripottele hieman sokeria pinnalle. Pursota tai lusikoi reilusti Mascarponevaahtoa maljoihin ennen tarjoilua. Koristele tyrnijauheella, appelsiininkuorella tai syötävillä kukilla.