Herkullinen pääsiäismenu

Loppukevään superfood-salaatti hurmaa väreillä, terveyttä edistävillä aineksilla ja poksuvilla mauilla. Veriappelsiinisesongin viimemetrit kannattaa hyödyntää pääsiäispöydässä. Yhdistä veriappelsiiniin upean väristä granaattiomenaa, paperinohueksi leikattua fenkolia, kotimaisia makeita pakasteherneitä, pinaattia, varhaiskaalia ja paahdettuja siemeniä. Salaattiaineksesten työstämiseen menee hetki, mutta kaunis ja maukas lopputulos palkitsee ja sitruksen kalttaaminen veitsellä vastaa meditaatiohetkeä. Yhdistä maut inkivääriltä maistuvalla sitruunavinaigrettella. 

Mahtava kokkimme Pauliina on loihtinut meille upean pääsiäismenun, jota kannattaa ehdottomasti valmistaa pääsiäiseksi.

Alkuun 

Superfood-salaatti 

Granaattiomena 

Veriappelsiinia 

Fenkolia 

Varhaiskaalia 

Pinaattia 

Pakasteherneitä 

Paahdettuja auringonkukansiemeniä 

Vinaigrette: 

Sitruunan kuori ja mehu 

Pala inkivääriä 

Hunajaa 

Rypsiöljyä 

Suolaa 

Mustapippuria 

Pese ja linkoa pinaatti salaattilingossa. Laita rapeutumaan jääkaappiin. 
Granaattiomenan roiskeettomaan avaamiseen on muutamia tapoja. Sen voi esim. leikata vihannesveitsellä pintaa pitkin halki, irrottaa puoliskot varovasti toisistaan ja kopautella siemenet puukauhan avulla astiaan. 

Kalttaa veriappelsiinista kuori terävällä veitsellä pintaa pitkin leikaten. Leikkaa kuoreton sitrus kauniiksi kiekoiksi. 

Poista fenkolin kantaosa ja kovat lehtiruodit. Suikaloi hyvin ohueksi. Suikaloi myös varhaiskaali. 

Sulata pakasteherneitä juoksevan kylmän veden alla, kunnes ne ovat sulia. 

Paahda auringonkukansiemeniä pannulla keskilämmöllä niin, että ne saavat väriä. Varo polttamasta siemeniä. 

Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta pieni pala inkivääriä. Sekoita ainekset vispilällä hunajan ja öljyn kanssa. 

Asettele salaattiaineet sektoreittain kauniille vadille. Viimeistele vinaigretellä, suolalla ja pippurilla. Tarjoile hyvän leivän kanssa. 

Söimme lapsuudenkodissani Pitkänäperjantaina haukea. Hampurin hauki -resepti on esimerkki siitä, miten hyljeksitystäkin roskakalasta saa hävyttömän hyvää. Kastikkeessa voi ruskistuu voimakkaan juuston kanssa maukkaaksi kastikkeeksi, joka sopii upeasti hauen makuun.  

Lisäsin reseptiin paahdetut mantelit. Käsittelen myös haukifileen ruodottomaksi, jolloin syömisestä tulee lapsillekin vaivattomampaa. Ylijääneet palaset kannattaa jauhaa ja valmistaa murekkeeksi tai laittaa pakastimeen odottamaan arkea. 

Pääruoka 

Hampurin hauki 

800 g ruodotonta haukifileetä 

2 dl kermaa 

70 g voita 

100 g mustaleima-Emmental raastetta 

Tilliä 

Mantelilastuja 

Sitruunaa 

Suolaa 

Valkopippuria myllystä 

Lisäksi hyviä keitinperunoita 

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele uunivuoka voilla. Suolaa ja pippuroi haukifileet ja asettele vuokaan. Raasta päälle hieman sitruunankuorta ja purista tilkka mehua. Kaada kerma fileiden päälle. 

Vaahdota voi valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita voihin juustoraaste ja levitä tahna haukifileiden päälle.  

Kypsennä haukea uunissa noin 20 minuuttia. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla ja tillillä. Tarjoa hyvien perunoiden kera.  

Monet kotitaloustunneilta tutut ruoat ovat erittäin käyttökelpoisia sovellettuna myös juhlapöytään. Oman ”Maija keittää” -suosikkini kiisselin valmistuksessa tärkeintä on suuruksen hyvä sekoittaminen. Paakut voi jättää 80-luvulle. Jätän kiisselini koostumuksen keittomaiseksi.  

Tyrni on elegantin makuinen ja aurinko tanssii sen upeassa värissä. 

Jälkiruoka 

Tyrnikeitto ja mascarponevaahto 

1,5 dl tuorepuristettua tyrnimehua 

3,5 dl vettä 

½-1 dl sokeria 

(hieman vajaa) 2 rkl perunajauhoja  

1/4 dl vettä 

1 dl kermaa 

1 dl turkkilaista jugurttia 

50 g Mascarpone-juustoa 

2 rkl Tomusokeria 

Vaniljasokeria 

Koristeluun: 

Appelsiinin kuorta, tyrnijauhetta tai syötäviä kukkia 

Sekoita kattilassa tyrnimehu, sokeri ja vesi. Kiehauta. Ota kattila pois liedeltä. 

Sekoita perunajauhot tilkkaan vettä. Siirrä kattila takaisin liedelle matalalle lämmölle. Kaada perunajauhosuurus ohuena nauhana liemeen, vispaten samalla voimakkaasti. Kiisseli sakenee. Anna pulpahtaa ja siirrä pois liedeltä. Älä tee kiisselistä liian sakeaa, vaan jätä keittomainen koostumus. 

Yhdistä Mascarponevaahdon ainekset ja vatkaa ne sähkövatkaimella kiinteäksi vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla ja appelsiininkuorella. 

Annostele keitto jälkiruokamaljoihin. Ripottele hieman sokeria pinnalle. Pursota tai lusikoi reilusti Mascarponevaahtoa maljoihin ennen tarjoilua. Koristele tyrnijauheella, appelsiininkuorella tai syötävillä kukilla. 

Ajankohtaista

Kesän rakastettu klassikko

Kesän rakastettu klassikko

Kokkimme Pauliinan Brita-torttu raparperilla ja mansikalla olkaa hyvä: Brita-tortussa yhdistyvät kaikki hyvän leivoksen ominaisuudet: sopivan kuiva, mutta mehukas ja maukas pohja, sesongin marjojen...

Lue lisää
foorly logo
Copyright © 2024 Serfino Oy

Tietosuojaseloste

Verkkolaskutus

Rekrytoimme

Etusivu

Palvelumme

Ajankohtaista

Hinnasto

Yrityksille

Meistä

Yhteystiedot

Varaa aika

010 206 3700
info@serfino.fi
Serfino Oy
3000548-6

Copyright © 2024 Serfino Oy

Tietosuojaseloste

Verkkolaskutus

Rekrytoimme