Kokkimme Pauliinan Brita-torttu raparperilla ja mansikalla olkaa hyvä:
Brita-tortussa yhdistyvät kaikki hyvän leivoksen ominaisuudet: sopivan kuiva, mutta mehukas ja maukas pohja, sesongin marjojen hapokkuus ja maku, kerman raikkaus ja mantelin aromi ja rapeus. Aateloi klassikko sitruunakuorella ja aidolla vaniljalla. Oma suosikkini on Brita torttu metsävadelmilla. Myös raparperin ja mansikan liitto on upea.
Torttupohja:
125 g pehmeää voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Marenki torttupohjan päälle:
2 valkuaista
n. 1 dl sokeria
sitruunankuorta
mantelilastuja
Tortun väliin:
2 dl kuohukermaa
Aitoa vaniljaa
Sitruunankuorta
Raparperihilloke:
Muutama raparperinvarsi
Tilkka vettä
n. 1 dl sokeria
Tuoreita mansikoita
- Laita uuni kuumenemaan 185 asteeseen.
- Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
- Lisää keltuainen ja sekoita. Lisää vehnäjauho–leivinjauheseos sekä maito ja sekoita tasaiseksi.
- Levitä torttupohja uunipellille leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoon.
- Esipaista pohjaa uunissa n. 5 minuuttia.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria hiljalleen, jatka vaahdottamista vielä hetki. Mausta valkuaisseos ripauksella sitruunankuorta.
- Levitä valkuaisvaahto esipaistetun, jo hieman ruskistuneen torttupohjan päälle. Levitä mantelilastut marengin päälle.
- Paista 185 asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes mantelilastut ovat kauniin ruskeita.
- Valmista tortun paistuessa raparperihilloke: paloittele pestyt raparperit kattilaan, lisää tilkka vettä ja sokeri. Kiehuta n. 15 minuuttia, kunnes raparperi pehmenee. Sekoita. Tarkista maku. Jäähdytä.
- Vatkaa kerma sopivan kuohkeaksi. Mausta vaniljalla ja sitruunankuorella.
- Halkaise jäähtynyt torttupohja kahtia. Täytä kermavaahdolla, raparperihillokkeella ja mansikoilla. Nosta toinen torttupohjapuolikas täytteen päälle. Koristele, tarjoile ja nauti.