”Aurinkoinen kevättalvi hurmaa kirkkaudellaan. Talvisen kirpeän ulkoilun jälkeen maistuu lämmin keitto.
Mustajuurta löytää hyvin varusteltujen ruokakauppojen vihannes tai luomuhyllystä. Rautapitoisen mustajuuren hienostunutta makua ei kannata peittää. Ripaus kurkumaa ja mandariinia ja sopiva suola tukevat sen pähkinäistä aromia. Lisäämällä keittoon kuohuviiniä, saat arkiversiosta juhlavamman.
Sesongin sitruksista ja fenkolista sekoitettu salaatti sopii keiton raikkaaksi kylkiäiseksi.”
Mandariinilla maustettu mustajuurikeitto
500 g mustajuuria
3 jauhoista perunaa
1 valkosipulin kynsi
purjon valkoinen osa
ripaus kurkumaa
1 mandariinin kuori ja mehu
n. 1,5 l kasvislientä
1 tölkki kaurakermaa
suolaa
juoksevaa hunajaa
valkopippuria myllystä
1 dl kuohuviiniä
Kuori mustajuuret aivan puhtaiksi ruskeasta kuoresta. Pilko ne pienemmiksi paloiksi leikkuulaudalla ja laita veteen likoamaan. Kuori ja pilko perunat, laita samaan veteen likoamaan mustajuurten kanssa.
Kuori valkosipulin kynsi ja murskaa se veitsen hamaralla. Varmista, että purjon kerrosten sisällä ei ole hiekkaa, suikaloi purjo siivuiksi. Raasta mandariinin kuori mikroraastimella ja purista mehu.
Laita kattila liedelle, lisää loraus oliiviöljyä ja kurkuma. Kuullota mausteöljyssä valkosipulia ja purjoa. Lisää mustajuuret, perunat, mandariinikuori ja mehu. Kuullota vielä hetki.
Lisää hieman suolaa ja kasvislientä niin, että mustajuuret ja perunat peittyvät. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 40 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää kaurakerma ja kiehauta.
Ota kattila liedeltä. Soseuta keitto sauvasekoittimella samettiseksi. Tarkista suola, lisää pippuria ja hieman hunajaa. Maistele. Viimeistele keitto lorauksella kuohuviiniä. Tarjoa hyvän vaalean leivän ja raikkaan sivusalaatin kera.
Sitrus–fenkolisalaatti
erilaisia sitruksia: kokeile makeaa puoliveriappelsiinia ja veriappelsiinia, klementiiniä ja suklaa-appelsiinia
fenkoli
juoksevaa hunajaa
omenaviinietikkaa
Kuori tai kalttaa sitrukset: leikkaa terävällä veitsellä sitruksen kuori irti pintaa pitkin niin, että pinnan alta tulee esiin mehevä sisus. Poista näkyvät kovat kohdat tai kalvot. Leikkaa sitrukset ohuiksi pyöreiksi siivuiksi. Ota myös mahdollisesti leikkuulaudalle valuva mehu talteen.
Poista fenkolista puiseva kanta ja varret. Leikkaa terävällä veitsellä tai mandoliinilla paperinohueksi. Sekoita keskenään sitrukset ja fenkoli. Mausta etikalla, hunajalla, suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.